Ελλάδα! Είναι η χώρα με τις περισσότερες
αντιθέσεις: αρχαία ερείπια, και μοντέρνες πόλεις, άγρια χιονισμένα βουνά και
ζεστές αμμώδεις παραλίες, μικρά και μεγάλα νησιά με διαφορετικά έθιμα και
παραδόσεις.
![]() |
Η Ελλάδα. |
Δείτε παρακάτω την Ελλάδα με όλες τις ομορφιές της!
Βρίσκεται στο Νότιο-ανατολικό τμήμα της Ευρώπης. Συνορεύει με την Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία και Τουρκία.
Η πρωτεύουσά της είναι η Αθήνα. Η δεύτερη
μεγάλη πόλη σε πληθυσμό είναι η Θεσσαλονίκη . Άλλες κύριες πόλεις είναι η
Πάτρα, ο Βόλος, το Ηράκλειο και η Λάρισα.
Η χώρα περιβάλλεται από θάλασσα: τη Μεσόγειο
στη νότια πλευρά, το Αιγαίο Πέλαγος στα ανατολικά και το Ιόνιο πέλαγος στα
δυτικά.
Χωρίζεται σε εννέα κύρια διαμερίσματα, όπου
είναι η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η
Πελοπόννησος, τα Ιόνια νησιά, τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και η Κρήτη.
![]() |
Η Κρήτη. |
Η Ελλάδα έχει περίπου 3000 νησιά. Μερικά είναι
πολύ μικρά και μόνο τα 200 είναι κατοικημένα. Κάθε χρόνο επισκέπτονται την
Ελλάδα γύρω στα 10 εκατομμύρια τουρίστες
λόγω του ζεστού κλίματος της, των πανέμορφων παραλιών της και της καταπληκτικής
της ιστορίας.
![]() |
Ολυμπιονίκης Στεφανώνεται με κλαδί ελιάς. |
Το 70% της Ελλάδας είναι ορεινό. Το υψηλότερο
βουνό της είναι ο Όλυμπος, όπου εκεί
πιστεύεται ότι ζούσαν οι αρχαίοι θεοί. Οι πιο πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν
Μεσογειακό κλίμα, αλλά οι Βόρειες και οι ορεινές περιοχές έχουν κλίμα
Ευρωπαϊκό. Ο μέσος όρος της θερμοκρασία στην Αθήνα είναι 10ο το
Χειμώνα και 35ο το καλοκαίρι.
Οι Έλληνες τρώνε ένα πολύ ελαφρύ πρόγευμα (ψωμί με μέλι και γάλα) και
έχουν ένα μεγάλο γεύμα αργά το μεσημέρι περίπου 2.30 με 3.00. Η ελληνική διατροφή
αποτελείται από λαχανικά (τομάτες, πιπεριές, σπανάκι, φασολάκια, κολοκυθάκια,
μελιτζάνες), όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), κρέας και ψάρια. Τις γιορτινές
μέρες συνηθίζουν να τρώνε αρνί και τις ημέρες της νηστείας τρώνε θαλασσινά
(χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες), ελιές και ταραμοσαλάτα. Σαλάτα, ψωμί, τυρί (φέτα,
γραβιέρα) υπάρχουν πάντα στο καθημερινό ελληνικό τραπέζι. Τα πιο διάσημα πιάτα της ελληνικής κουζίνας είναι μουσακάς, παστίτσιο, στιφάδο,
σουβλάκια, χωριάτικη σαλάτα.
Το έδαφος της χώρας είναι βραχώδες και υπάρχει
η ανομβρία, όπου προκαλεί έλλειψη νερού στις αγροκαλλιέργειες ιδιαίτερα το
καλοκαίρι. Στις ορεινές περιοχές, ιδιαίτερα εκεί το έδαφος δεν είναι γόνιμο για
καλλιέργειες, οι κάτοικοι εκτρέφουν πρόβατα και κατσίκες για το γάλα και το
κρέας τους.
Στην Ελληνική επαρχία υπάρχουν μικρές,
οικογενειακές φάρμες. Στις εύφορες πεδιάδες της Θράκης, Μακεδονίας και
Θεσσαλίας παράγονται καπνά, δημητριακά και βαμβάκι. Επίσης, στην Πελοπόννησο
ευδοκιμούν τα εσπεριδοειδή δηλαδή τα λεμόνια, πορτοκάλια και άλλα φρούτα όπως
ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια και μήλα.
![]() |
Συγκομιδή ελιάς
Μελανόμορφο αρχαίο ελληνικό αγγείο του 6 π.Χ. αι. Διαμάχη της θεάς Αθηνάς
και του θεού Ποσειδώνα
για
την ονομασία της Αθήνας. |
![]() |
Θεόφιλος. Μάζεμα ελιών. |
Δείτε περισσότερα για:
Μεσογειακή διατροφή
No comments:
Post a Comment